ZANIMIVO

DELOVNA TERAPIJA

KAJ JE DELOVNA TERAPIJA?

Delovna terapija je zdravstvena stroka, ki omogoča, da se ljudje kljub različnim okvaram, boleznim in prizadetostim vključujejo v smiselne vsakodnevne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje.

 

Na fotografiji je primer učenja smeri gibanja in varnega prenosa teže pri vstajanju iz sede.

okrevanjepokapi

KDO SMO DELOVNI TERAPEVTI IN KJE NAS SREČATE?

Smo zdravstveni delavci, terapevti, ki skozi terapevtske vaje ali aktivnosti pomagamo k izboljšanju zdravja in opravljanja dnevnih aktivnosti posameznikov z nezmožnostjo, po poškodbi ali bolezni. Velikokrat smo slišali za fizioterapevte, manjkrat pa o delovnih terapevtih. Lahko bi rekli, da smo delovni terapevti stanovski kolegi fizioterapevtov. Naše izobraževanje poteka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in se zaključi z diplomo. Delujemo v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, rehabilitacijskih centrih, zdraviliščih, domovih za ostarele, posebnih zavodih ali pri vas doma.

Naša izvirna skrb je opravljanje vaših vsakodnevnih opravil in aktivnosti, med tem ko fizioterapevta skrbi predvsem zmanjšanje bolečine in vaši gibi. Delovni terapevti veliko svojega dela posvečamo tudi vašim položajem, ki so izhodišče za gibanje v aktivnosti.

Delovna terapija ima celosten pristop. Kar pomeni, da se pri njenem izvajanju ne trenirajo zgolj gibi telesa (motorične sposobnosti), temveč je vključeno celotno telo. Gre torej za gibanje, zaznavanje, pozornost in harmonično interakcijo teh vidikov. Najpomembnejše pri sodelovanju z delovnim terapevtom je vaša želja po izboljšanju in samostojnosti. Med pristopom našega dela se stkejo prijateljstva in dobra zavezništva, lahko nam zaupate in se z nami spoznavate.

Eno izmed področju dela je izvajanje naših storitev na vašem domu, kjer ocenimo vaše okolje in vaše zmožnosti.  Program dela prilagodimo glede na vaše želje in cilje. Nato pa se izvajajo terapevtske vaje, vadijo aktivnosti in svetujejo prilagoditve. Že med in ob koncu obravnav opravljamo ocenjevanje in nato podamo nadaljnja navodila. Pomagamo vam izbrati potrebne pripomočke in vas naučimo njihove uporabe.

Lahko vam pomagamo pri posedanju, vstajanju iz postelje, samostojnejšem oblačenju, pri hoji po stopnicah, uporabi stranišča ali kopalnice, pripravi obroka, uporabe bolniške postelje, pomagamo vam tudi izvajati vaje za preprečevanje padcev in uporabljati hoduljo ali voziček.

 
 
možganska kap

KAJ JE MOŽGANSKI KAP?

Možganska kap je nenadna nezadostna oskrba dela možganov s krvjo. Zaradi zamašitve arterije, ki dovaja kri v možgane (ishemična) ali krvavitve v možgane zaradi poka žile (hemoragična). Možganska kap je ena najpogostejših bolezni osrednjega živčevja.

Posledice so delna ali popolna ohromelost polovice telesa, motnje govora, požiranja, pisanja, branja ali ravnotežja. Zmanjšano ali spremenjeno je zaznavanje občutkov. Bolnik lahko izgubi nadzor nad mokrenjem in izločanjem blata, oteženo ali onemogočeno je sedenje in gibanje. Kap lahko povzroči tudi motnje spomina, sposobnosti, koncentracije in pomnjenja, moteni sta lahko pozornost in orientacija. Posledice kapi so odvisne od tega, kateri del možganov je poškodovan in kako huda je poškodba. Bolnik potrebuje v procesu rehabilitacije celovito obravnavo zelo pomembno je, kaj se z njim dogaja skozi celi dan. Pomembno je, kako bolnik leži v postelji, kako se obrača na prizadeto ali neprizadeto stran, kako se useda in kako sedi, kako se giblje in kako opravlja dnevne aktivnosti. Pri izvajanju aktivnosti mu pomagamo le pri opravilih, ki jih brez pomoči ne zmore. Sprejeti ga je treba z vsemi njegovimi telesnimi, duševnimi in čustvenimi težavami.

KDAJ PRIČETI Z REHABILITACIJO PO MOŽGANSKI KAPI? Hitreje pričnete z rehabilitacijo, večje možnosti za okrevanje imate. Bolnišnično zdravljenje bo omejeno na vaše preživetje in zdravnikova prioriteta je stabilizirati vaše zdravstveno stanje, preprečiti ponovno možgansko kap in preprečiti možne zaplete.

KJE POTEKA REHABILITACIJA PO MOŽGANSKI KAPI? Najboljše je takoj, že v času bolnišničnega zdravljenja, iskati možnosti rehabilitacije. Posvetujete se z vašim zdravnikom in osebjem v bolnišnici. Pomagajo naj vam vaši bližnji. Na voljo je več oblik. Že v bolnišnici, nato v zdravilišču, na Rehabilitacijskem Inštitutu Soča Ljubljana ali rehabilitacija na vašem domu s pomočjo izkušenih terapevtov.

KAKO DOLGO POTEKA REHABILITACJA PO MOŽGANSKI KAPI? Vsak posameznik je individualni primer. Odvisno od obsežnosti sprememb, ki jih je možganska kap povzročila in vašega zdravstvenega stanja pred tem. Nekateri si hitro opomorejo, drugi pa potrebujejo mesece intenzivne rehabilitacije, napredki pa so možni tudi leta po možganski kapi. Način rehabilitacije se skozi potek spreminja, ponovno se naučite spretnosti, ki jih potrebujete in sprotno se spreminjajo vaše prioritete. Najpomembnejša je vaša volja za dosego napredka in podpora vaših najbližjih.

Z rehabilitacijo po možganski kapi vam lahko pomagamo v vašem domačem okolju. Najboljše rezultate rehabilitacije boste dosegali ravno na svojem domu, saj boste izvajali individualno prilagojene terapevtske aktivnosti. Glede na vaše zmožnosti in zmožnosti vašega ožjega okolja.

Vir :

https://www.sb-celje.si/media/files/dokumenti/nasveti_-_fizioterapija/po_mozganski_kapi.pdf

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/in-depth/stroke-rehabilitation/art-20045172

https://www.medicinenet.com/stroke_symptoms_and_treatment/article.htm

–  https://extranet.who.int/ncdccs/Data/MNG_D1_2.%20Rehabilitation%20guideline%20of%20Stroke.pdf

Vir info.: https://www.grominute.si/

O MOŽGANSKI KAPI

terapije

KAKO IZBOLJŠATI HOJO?

1. VAJA DELA MOJSTRA z vsakim izvajanjem aktivnosti in vaj imajo vaši možgani možnost za nastajanje novih nevronskih povezav in tako izboljšajo svoje delovanje. 

2. BODITE POZORNI NA SVOJE GIBE dobro se skoncentrirajte na aktivnost, ki jo izvajate saj boste tako izboljšali nadzor nad gibanjem. 

3. MISLITE NA VID vidna spremljava aktivnosti je izjemnega pomena. Spremljajte gibe z očesi. Tako se boste varneje gibali, saj morate videti kam stopiti.